ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΕΑΣ ΚΑΡΒΑΛΗΣ

Η θεμελίωση του Ιστορικού και Εθνολογικού Μουσείου του Ελληνοκαππαδοκικού Πολιτισμού, έγινε το 1989. Η ολοκλήρωση και τα εγκαίνια του Μουσείου, που συγχρόνως στεγάζει και το Κέντρο Καππαδοκικών Μελετών, έγιναν στις 26 Μαρτίου 1995.

Ήταν το αποτέλεσμα μιας προσπάθειας που είχε ξεκινήσει από την αρχή της ίδρυσης της Στέγης Πολιτισμού Νέας Καρβάλης, το 1981. Μια προσπάθεια που αποσκοπούσε στην εύρεση και στη διάσωση όλων εκείνων των στοιχείων, που δε θα άφηναν να χαθεί και να εξαλειφθεί μέσα στο χρόνο η ιστορική, θρησκευτική και πολιτισμική οντότητα των Ελλήνων της Καππαδοκίας. Εκείνων των Ελλήνων που για εκατοντάδες αιώνες ζούσαν και ανέπτυσαν τις δραστηριότητες τους στην καρδιά της Μικράς Ασίας και που αναγκάστηκαν να την εγκαταλείψουν το 1924 με την ανταλλαγή των πληθυσμών που επακολούθησε της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Κατόρθωσαν επομένως να συλλέξουν ένα μεγάλο αριθμό αντικειμένων, εκκλησιαστικών εικόνων, βιβλίων, φωτογραφιών, παραδοσιακών φορεσιών και να τα παρουσιάσουν στο χώρο του μουσείου, κάνοντας τα προσιτά στον οποιοδήποτε επιθυμεί ένα ταξίδι στο παρελθόν, αναζητώντας τη γνώση ενός ακόμη κομματιού της ιστορίας των Ελλήνων.

Ο επισκέπτης του μουσείου, έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει διάφορα αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν οι Καππαδόκες στις καθημερινές τους εργασίες, όπως τα λεγόμενα αγγεία Λικ-λικ, κατασκευασμένα και ζωγραφισμένα με περίτεχνο τρόπο, που χρησιμοποιούνταν ως κανάτες νερού. Χαλιά, διακοσμημένα με πράσινα πλατανόφυλλα και λιοντάρια. 

Καππαδοκικές παραδοσιακές φορεσιές, οι περίφημες Τσουχάδες, που τις κεντούσαν μοναχοί χαράσσοντας πάνω σε αυτές με κορδόνι ή σύρμα την ιστορία του Βυζαντίου. Σπάνια βιβλία του 18ου και του 19ου αιώνα, αλλά και του 14ου και 15ου μια συλλογή που προέρχεται από όλα τα τότε γνωστά τυπογραφεία, του πατριαρχικού τυπογραφείου της Κωνσταντινούπολης, της Βενετίας, των Ιεροσολύμων, της Σμύρνης, της Μόσχας, της Αλεξάνδρειας.

Σημαντικά και σπάνια εκθέματα που προκαλούν τη φαντασία και αναπτύσουν συναισθήματα δέους και περηφάνιας στους απλούς παρατηρητές και στους μελετητές της Ελληνικής ιστορίας και κουλτούρας.

ΠΗΓΕΣ:

Στέγη Πολιτισμού Νέας Καρβάλης