Συμφωνία σε πράσινο και γαλάζιο. Εικόνα του πεύκου που ακουμπά τη θάλασσα.

Το πράσινο σμαράγδι με την μεγάλη ιστορία και την κοσμοπολίτικη τουριστική κίνηση - νησί των Σειρήνων κατά τη μυθολογία - αναδύεται από τα γαλάζια κύματα για να στολίσει το Βόρειο Αιγαίο.

Είναι ένα νησί με ιστορία και παράδοση που γοητεύει τον ταξιδιώτη με τις φυσικές ομορφιές του, την εναλλαγή του γαλάζιου και του πράσινου που κυριαρχεί σ' ολόκληρο τον χώρο.

Μακρύαμμος

Πυκνή βλάστηση εντυπωσιάζει με πλατάνια, βελανιδιές, κέδρους, ελιόπρινα και πεύκα, ενώ το έδαφος, πλούσιο σε μάρμαρο, παρουσιάζει μια τελείως δική του μορφή.

Το άγριο φυσικό τοπίο στο Β.Α. τμήμα του νησιού, με τις απότομες καταπράσινες χαράδρες και τις καταπληκτικές ακρογιαλιές, έρχεται σε αντίθεση με την ήρεμη ομορφιά, το απαλό αγκάλιασμα θάλασσας και στεριάς στις άβαθες ακτές της Ν.Δ. πλευράς. Μετά από μια ευχάριστη θαλάσσια διαδρομή, από Κεραμωτή ή Καβάλα, ο ταξιδιώτης θα βρεθεί στο Λιμένα, την αφετηρία για τη γνωριμία του με το νησί.

Χρυσή Αμμουδιά

Η πρωτεύουσά του, που λέγεται Λιμένας ή Θάσος είναι χτισμένη στη βόρεια παραλία, στη θέση της αρχαίας πόλης. Το ένδοξο ιστορικό παρελθόν του νησιού έχει αφήσει ακόμη και σήμερα τ' αχνάρια του πάνω στα μαρμαρένια ερείπια και στα μνημεία που σώζονται στα περίχωρα της πόλης. Ανάμεσα σ' αυτά που μπορεί να επισκεφθεί κανείς ειναι : τα Τείχη, που περιστοίχιζαν ολόκληρη την αρχαία πόλη (7ος-5ος αι. π.X.), η Ακρόπολη, η Αγορά, το Θέατρο, ο Ναός του Πυθίου Απόλλωνα, το Xορηγικό Μνημείο μέσα στον περίβολο του Ιερού του Διονύσου, κλπ. Αξιόλογο επίσης ειναι και το Αρχαιολογικό Μουσείο με πολλά εκθέματα.

Ενα άλλο μουσείο που μπορεί να δει κανείς ειναι το Μουσείο Βαγή στην Ποταμιά. Από την πρώτη κιόλας στιγμή που φθάνει ο ταξιδιώτης στη Θάσο θα διαπιστώσει μια έντονη προσήλωση στις παραδόσεις, που είναι εμφανής στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική,

αλλά και στον τρόπο ζωής των κατοίκων, και είναι ιδιαίτερα έκδηλη, στα ορεινά χωριά Θεολόγος, Πρίνος, Παναγιά και Μαριές.

Τα σπίτια με τους ψηλούς μαντρότοιχους και τους μπαξέδες υποδηλώνουν την εσωστρέφεια και απομόνωση των κατοίκων τους, που οφείλεται στην πολυτάραχη ζωή του νησιού, ενώ τα σπίτια με τα ξύλινα χαγιάτια και τις καλυμμένες με σχιστόπλακες στέγες, είναι γνήσια δείγματα ντόπιας λαϊκής αρχιτεκτονικής με πολλά στοιχεία ηπειρωτικής και μακεδονίτικης επίδρασης.

Αλυκές Αρμονικά συνταιριασμένοι με το περιβάλλον οι κάτοικοι, ζουν διατηρώντας τους θρύλους, τα ήθη και τα έθιμα του νησιού. Το πανηγύρι που γίνεται στο χωριό Λιμενάρια την τρίτη μέρα του Πάσχα, είναι ένα μικρό μόνο δείγμα της διατήρησης των παραδοσιακών στοιχείων του τόπου. Οι κάτοικοι γιορτάζουν χορεύοντας τον τοπικό χορό βαρύ φορώντας τις τοπικές φορεσιές.

Ομως η Θάσος επιφυλάσσει και άλλες προσφορές στον επισκέπτη της.
Διαδρομές πλάι σε μαγευτικούς ορμίσκους, ευκαιρίες για εκδρομές, είτε σε παραθαλάσσια μέρη είτε σε ορεινά, γαλήνη και ξεκούραση σ' ένα όμορφο, φυσικό περιβάλλον.


Φωτογραφικό Αρχείο