Στην πρωτεύουσα της Θάσου, πίσω από το παλιό λιμάνι βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος του νησιού. Στην πλαγιά του πευκόφυτου λόφου δεσπόζει το αρχαίο θέατρο. Κατασκευασμένο μέσα σε μια φυσική κοιλότητα, προσκείμενο στο τείχος, ήταν εκεί από τον 5ο π.Χ. αιώνα, σύμφωνα με αυτά που πληροφορούμαστε από τον Ιπποκράτη στις "Επιδημίες". Την ίδια εποχή έδρασε και ο Ηγεμόνας κωμικός συγγραφέας και ηθοποιός, που σύμφωνα με τον Αριστοτέλη είναι ο εφευρέτης της "παρωδίας".

Τον 3ο π.Χ. αιώνα ανοικοδομείται η σκηνή του θεάτρου, η οποία είχε μαρμάρινη πρόσοψη. Είναι μια εποχή όπου η θεατρική παραγωγή βρίσκεται σε ακμή, ενώ κατά τη διάρκεια διαφόρων εορτών το θέατρο το επισκέπτονταν διάφοροι ξένοι καλλιτέχνες, όπως ο Αρίστων από τη Μίλητο που έπαιζε τον αυλό.

Δε γνωρίζουμε τη διάταξη των εδωλίων και τη μορφή της ορχήστρας κατά την κλασική εποχή. Το κοίλο που βλέπουμε σήμερα είναι έργο των ρωμαϊκών χρόνων. Τα εδώλια είναι κατασκευασμένα από κανονικούς λίθους χωρίς κυμάτια, εκτός από αυτά που βρίσκονται στο κατώτερο μέρος. Σε αρκετά εδώλια βλέπουμε χαραγμένα τα ονόματα ατόμων ή οικογενειών που τα είχαν κρατημένα.

Τον 1ο μΧ. αιώνα, το θέατρο μεταποιείται σε αρένα για τους αγώνες των μονομάχων. Υπήρχαν ομάδες επαγγελματιών αγωνιστών: ισσεδάριοι, μορμίλλονες, ρητιάριοι ενώ γίνονταν επίσης και μονομαχίες μεταξύ ζευγαριών από καβαλάρηδες. Τότε γίνονται και πολλές μετατροπές στο κτήριο της σκηνής, ενώ αφαιρούν το προσκήνιο για να ξαναπελεκήσουν τις επιφάνειες του και για να το φιλοτεχνήσουν.

Στη σύγχρονη εποχή, το θέατρο χρησιμοποιήθηκε για παραστάσεις, κυρίως κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχει αποσπασθεί από τη διοργάνωση, εξ'αιτίας του προγράμματος ανασκαφών και αναστήλωσης του που διενεργείται. Πιστεύεται ότι στα δύο επόμενα χρόνια θα γίνει πλέον εφικτό να εντάχθει ξανά στο πρόγραμμα του φεστιβάλ.