Το αρχαίο θέατρο, που κτίστηκε τον 4ο π.Χ. αιώνα αποτελεί μαζί με το ηρώο της ταράτσας τα πιο παλιά μνημεία των Φιλίππων. Στην αρχική του μορφή το θέατρο είχε διάμετρο ορχήστρας 21,60 μ., ενώ οι πάροδοι του είχαν μήκος 25 μ. περίπου η καθεμία, καθιστώντας το έτσι ως ένα από τα μεγαλύτερα της αρχαιότητας.

Αργότερα, στο β' μισό του 2ου μ.Χ. αιώνα η διαμόρφωση του θεάτρου αλλάζει, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα ψυχαγωγίας που επέβαλε η ρωμαιοκρατία. Οι τρεις-τέσσερις πρώτες σειρές εδωλίων αφαιρούνται, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η διάμετρος σε 24,80 μ. Επιπλέον η ορχήστρα στρώνεται με μεγάλες πλάκες μαρμάρου και περιτοιχίζεται από τοίχο ύψους 1,10 μ. που έφερε πάνω του και θωράκιο ύψους 0,90 μ. για την προστασία των θεατών από τα άγρια θηρία. Νέες σειρές εδωλίων κτίζονται στο πάνω μέρος του κοίλου, οι οποίες στηρίζονται σε έναν περιφεριακό τοίχο που προστίθεται, ενώ δημιουργούνται και δύο επιπλέον είσοδοι εκεί, ώστε οι θεατές να εισέρχονται κατευθείαν από αυτές στα πιο ψηλά καθίσματα. Τότε κτίστηκαν και τα οικοδομήματα της σκηνής, ενώ οι πάροδοι σκεπάστηκαν με καμάρες.

Η πρόσοψη της σκηνής έχει μήκος 40 μ., με 5 εισόδους και 6 τετράγωνες κόγχες στις οποίες ήταν πιθανότατα τοποθετημένα αγάλματα Μουσών. Ο διάκοσμος της ήταν πλούσιος. Ανάμεσα στα διαφορετικά θέματα που σκαλίστηκαν, το πιο χαρακτηριστικό απ'όλα είναι η εμφάνιση ενός τραγικού προσωπείου που ξεπροβάλει ανάμεσα από βλαστούς και φύλλα, κατά τακτά διαστήματα.

Στα μέσα του 3ου μ.Χ. αιώνα έγιναν και οι τελευταίες εργασίες διαρρύθμισης του θεάτρου. Η ορχήστρα μετατράπηκε σε κυκλική αρένα, ενώ ο τοίχος της σκηνής συμπιέστηκε έτσι ώστε να δημιουργηθεί περισσότερος χώρος για τη διενέργεια των θηριομαχιών, των κυνηγιών και των μονομαχιών. Τότε κτίστηκε και ένας υπόγειος διάδρομος, ώστε να εξέρχονται τα θηρία από τα υπόγεια στην αρένα.

Δυστυχώς όμως αυτό το θαυμάσιο αρχαίο θέατρο, καταστράφηκε κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας, αφού χρησιμοποιήθηκε ως λατομείο για να καλυφθούν οι ανάγκες σε μάρμαρο του γειτονικού χωριού.

Σήμερα το θέτρο χρησιμοποιείται για διάφορες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, όπως συναυλίες, παραστάσεις αρχαίου και σύγχρονου θεάτρου, παρουσιάσεις χορευτικών συγκροτημάτων και έχει ενταθεί κανονικά στο πρόγραμμα του φεστιβάλ Φιλίππων, που πραγματοποιείται τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Μήνες που θεωρούνται σημαντικοί, εξ'αιτίας της μεγάλης τουριστικής κίνησης στην περιοή που αυτόματα αυξάνει την προσέλκυση του κόσμου στις εκδηλώσεις του φεστιβάλ, αφήνοντας καλές εντυπώσεις στη μνήμη τους από αυτή τους την επίσκεψη.

ΠΗΓΕΣ:

Αρχαιολογική και ιστορική μελέτη της αρχαίας πόλεως των Φιλίππων: Λαζαρίδη Δημήτριου